پاسخ به کامنت
روش های جدید درمان کم شنوایی با استفاده از سمعک و یا بدون سمعک
- گفتار درمانی ناطق مشهد
- مطالب مفید
- درمان کم شنوایی
درمان کم شنوایی | جدیدترین روش درمان کم شنوایی کودکان و نوزادان
درمان کم شنوایی بدون سمعک
اکنون روشهای مختلفی برای درمان کم شنوایی بدون سمعک وجود دارد، اما به دلیل اینکه علل کم شنوایی و انواع آن زیاد و متفاوت است، ارائه یک راهحل درمانی واحد برای انواع کم شنوایی امکانپذیر نیست.
روشهای درمانی کم شنوایی بدون سمعک عبارتند از دارو درمانی، جراحی و روشهای نوینی از قبیل سلولهای بنیادی، ژن درمانی، سلول درمانی و تحریک عصب.
درمان مناسب بستگی به عوامل متعددی از قبیل نوع و میزان کم شنوایی، علت آن و سبک زندگی شما دارد.
چرا کم شنوایی باید درمان شود؟
طبق گفته انجمن گفتار زبان شنوایی آمریکا، در حال حاضر کم شنوایی سومین بیماری مزمن و شایع در بزگسالان است.
درصورتیکه کم شنوایی درمان نشود، ممکن است باعث مشکلات و بیماریهای جسمی و روحی از قبیل مشکلات شناختی (فراموشی و آلزایمر)، اضطراب و افسردگی شود، همچنین در افراد کم شنوا ممکن است احتمال زمین خوردن و افتادن بیشتر شود.
درمان کم شنوایی انتقالی
معمولا این نوع کم شنوایی ناشی از اختلالی در گوش خارجی یا گوش میانی است، کم شنوایی انتقالی معمولا موقتی است.
این نوع کم شنوایی ممکن است در اثر تجمع جرم گوش، وجود مایع در گوش میانی، آسیب به استخوانچههای گوش میانی یا پارگی پرده صماخ به وجود آید.
کم شنوایی انتقالی را گاهیاوقات با دارو یا جراحی میتوان درمان کرد. روشهای درمانی کم شنوایی انتقالی معمولا با توجه به علت آن مشخص میشود.
در صورتیکه درمان پزشکی باعث بهبود شنوایی نشود، شنواییشناس گزینههای دیگری مانند تجویز سمعک را بررسی خواهد کرد.
درمان کم شنوایی حسیعصبی
درمان کم شنوایی حسیعصبی خیلی پیچیده است، اما به علت تحقیقات زیاد در این زمینه آینده روشنی پیش رو است.
کم شنوایی حسیعصبی در اثر اختلال در گوش داخلی یا عصب شنوایی به وجود میآید و بهطورکلی ناشی از آسیب به سلولهای موئی گوش داخلی است.
ازآنجاکه این سلولها دوباره رشد نمیکنند یا خودشان را ترمیم نمیکنند و نمیتوان با دارو یا جراحی آنها را درمان کرد، کم شنوایی حسیعصبی شایعترین نوع کم شنوایی دائمی است.
دانشمندان وظیفه پیچیدهای دارند برای کشف تکنولوژی که بتواند کار سلولهای موئی و اعصاب شنوایی را انجام دهد یا هنگامی که آنها آسیب دیدند، تا حدی آنها را ترمیم کند یا جایگزین آنها شود.
در حال حاضر، همه تحقیقات در زمینه درمان کم شنوایی حسیعصبی به جای سلولهای موئی انسان در حیوانات کوچک از قبیل موش و پرندگان انجام شده است.
تغییرات مربوط به سن که در گوش انسان اتفاق میافتد، یک چالش برای محققین است، برای اینکه گوش با گذشت زمان تغییر میکند.
ازآنجاکه کم شنوایی یک مشکل شایع در ایالات متحده و کل دنیاست، چندین سازمان و موسسه وظیفه دارند تا درمان کم شنوایی حسیعصبی را پیدا کنند.
یکی از این سازمانها، قسمتی از دانشکده پزشکی استنفورد (Stanford Initiative to Cure Hearing Loss) است، هدف این سازمان کشف روشی برای ترمیم سلولهای موئی آسیبدیده گوش داخلی و بهبود شنوایی، وزوز گوش و اختلالات تعادل است. آنها روی چهار روش تمرکز کردهاند:
1- درمان کم شنوایی با سلول بنیادی
در درمان کم شنوایی با سلول بنیادی، احتمال ترمیم سلولهای آسیبدیده یا رشد قسمت جدیدی از سلولهای موئی فرد مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد.
در برخی از افراد، کم شنوایی در فرکانسهای بالا (صداهای زیر) است، بهطوریکه تشخیص گفتار افرادی که صدای زیر دارند مانند صدای کودکان مشکل است.
درمان جدید کم شنوایی حسیعصبی قصد دارد تا در این افراد سلولهای موئی آسیبدیده را با استفاده از سلولهای بنیادی دوباره بازسازی کند.
2- ژن درمانی
یکی دیگر از علتهای اصلی کم شنوایی، اختلات ژنتیکی است که نوزاد با آن به دنیا میآید و تشخیص آن در جنین کار سختی است.
درمان کم شنوایی بدون سمعک
وقتی فردی با کم شنوایی مادرزادی متولد میشود، برای درمان خیلی دیر است (برخلاف کم شنوایی در اثر نویز، که میتوان از ابتلا به آن پیشگیری کرد).
تحقیقات در زمینه کم شنوایی ژنتیکی نشان داده که علت بیشتر کم شنواییها (حدود 70%)، جهش ژنتیکی فقط سه ژن است، ژن درمانی قصد دارد روی این سه ژن تحقیق کند.
این روش درمانی قصد دارد با استفاده از ژن درمانی، از تاثیر ژنهای معیوبی که علت ژنتیکی کم شنوایی هستند، جلوگیری کند. به عبارت دیگر، در این روش با دستکاری ژنها از ابتلا به کم شنوایی پیشگیری میشود.
3- سلول درمانی
سلول درمانی روی استفاده از دارو (قرص کم شنوایی) برای درمان کم شنوایی بدون سمعک تحقیق میکند. چه چیزی به راحتی خوردن یک قرص باعث بهبود شنوایی میشود؟
سومین روش تحقیقی در این زمینه قصد دارد علاوه بر بازگرداندن شنوایی طبیعی و بهبود شنوایی، باعث پیشگیری از کم شنوایی هم شود.
در درمان کم شنوایی هدف نهایی تولید دارویی جدید برای تحریک رشد عصب شنوایی است، همانند قرصی که برای درمان سرما خوردگی استفاده میشود.
4- تحریک هدفمند عصب
در حالی که ترمیم سلولهای موئی یکی از گزینههای درمانی مناسب است، روش چهارم به دنبال آن است که کاملا سلولهای موئی را دور بزند و به طور مستقیم روی تحریک عصب شنوایی تمرکز کند.
تحریک هدفمند عصب قصد دارد با استفاده از عصبهای شنوایی باعث بهبود شنوایی شود.
به بیان دقیقتر، این روش درمانی در نظر دارد سختافزاری تولید کند، که عصب شنوایی را با لیزر تحریک کند.
در این روش دیگر نیازی به گوش برای انتقال صدا به عصب نیست، مکانیسمی که اغلب علت اصلی مشکل افراد کم شنوا است.
یکی دیگر از مراکزی که در زمینه درمان کم شنوایی بدون سمعک کار می کند، محققین دپارتمان گوش، حلق و بینی دانشگاه کلمبیا (Columbia University Medical Center) هستند.
دانشمندان این مرکز با استفاده از ژن درمانی سعی میکنند تا روشی برای درمان کم شنوایی مادرزادی و ژنتیکی پیدا کنند، بهطوریکه کودکانی که با کم شنوایی متولد میشوند، با ژن درمانی بتوانند بشنوند.
این محققین همچنین روی رشد استخوان مربوط به حلزون گوش (cochlear) مطالعه میکنند تا درباره بیماریهایی که در اثر رشد ناقص استخوان باعث کم شنوایی میشوند، اطلاعات بیشتری بدست آورند.
روشهایی که در تحقیقات برای درمان کم شنوایی بدون سمعک استفاده میشود، بیشتر روی سلولهای موئی تمرکز میکند، مجوعهای از گیرندههای حسی که در گوش داخلی هستند.
وظیفه هزاران سلول موئی که در مجرای مارپیچی حلزون گوش داخلی قرار دارند، تبدیل ارتعاشات صوتی به ضربههای عصبی (impulse) الکتریکی است.
سپس این ایمپالسها از طریق عصب شنوایی به مغز ارسال میشوند. در مغز این ایمپالسها، به عنوان صدا دریافت و درک میشوند.
روشهای درمانی نوین کم شنوایی نگاهی دارند به آنچه که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد، با این حال، شروع آزمایشهای بالینی در این زمینه برای دهه آینده امکانپذیر نمیباشد.
تا آن زمان که روشهای پزشکی نمیتوانند به درمان کم شنوایی کمک کنند، سمعک و کاشت حلزون گزینه مناسبی برای بسیاری از افراد هستند.
سمعکها کم شنوایی را درمان نمیکنند، بلکه آنها با تقویت صدا باعث میشوند تا شما خیلی بهتر بشنوید و به شما این امکان را می دهند که راحت با دیگران ارتباط برقرار کنید.
سمعکها را میتوان در اندازه و مدلهای مختلفی تهیه کرد. شما میتوانید با توجه به نوع و میزان کم شنوایی و همچنین سبک زندگیتان از سمعکهای نامرئی، داخل گوشی یا پشت گوشی استفاده کنید.
در حال حاضر، سمعکهای هوشمند و وایرلس، بهترین راهحل برای کم شنوایی شما عزیزان میباشند.
عوارض کمشنوایی درماننشده
در جامعه مدرن امروزی که اکثر فعالیتها بر اساس استفاده از دادههای بینایی طراحی شدهاند، به نظر میرسد که درمان کمشنوایی در مقایسه با درمان بینایی اهمیت کمتری دارد. افراد کمشنوا درمان مشکل شنوایی خود را به تأخیر میاندازند زیرا از تأثیرات منفی که درمان کمشنوایی در زندگی آنها دارد، بیخبرند.
مطالعات روانشناختی و جامعهشناختی، عوارض رایج زیر را برای کمشنوایی درماننشده نشان میدهد:
- بدخلقی، عصبانیت و نگرش منفی
- خستگی، فشار، استرس و افسردگی
- انزوا یا کنارهگیری از موقعیتهای اجتماعی
- طردشدگی اجتماعی و تنهایی
- کاهش هوشیاری و افزایش خطر امنیت فردی
- نقص حافظه و محدودیت در یادگیری مهارتهای جدید
- کاهش عملکرد شغلی و قدرت کسب درآمد
- کاهش سلامتی کلی و سلامتی فیزیکی
کمشنوایی و زوال مغز
تحقیقات نشان میدهد افرادی که مبتلابه کمشنوایی حسی-عصبی متوسط تا شدید هستند، پنج برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال مغزی و آلزایمر میباشند. خطر ابتلا به آلزایمر با ضعیفتر شدن میزان شنوایی، بیشتر میشود.
نظریههای مختلفی برای توجیه ارتباط این دو اختلال وجود دارد که ازجمله آنها میتوان به تحلیل رفتن (آتروفی) بخش مسئول شنوایی مغز به علت عدم فعالیت، استفاده بیشازحد از سایر منابع شناختی برای جبران نقیضهی کمشنوایی که در بلندمدت باعث خستگی زودرس و فرسایش فکری میشود و درنهایت انزوای اجتماعی که فرد به دلیل کمشنوایی از مشارکت در فعالیتهای اجتماعی، ایجاد ارتباط با دیگران و... پرهیز میکند و این امر در بلندمدت خطر ابتلا به زوال مغزی را بهشدت افزایش میدهد.
پس اگر شما یا کسی که دوستشان دارید، مشکل شنوایی دارد، منتظر روز دیگری نباشید. در اولین فرصت با یک شنواییشناس مشورت کرده و اولین گام را بهسوی دنیایی با شنوایی بهتر بردارید.
درمان کمشنوایی
همانطور که در بالا نیز اشاره شد تلاشها برای یافتن داروی درمان کمشنوایی ادامه دارد، اما تاکنون نسخهی تائید شدهای به بازار نیامده است. لذا درمان کمشنواییهای حسی-عصبی بیشتر به روش توانبخشی و تجویز سمعک صورت میگیرد. سمعک یک وسیلهی الکترونیکی است که صدا را تقویت کرده و یا تغییرش میدهد. چون افراد کمشنوا صداهای طبیعی را آرامتر از بقیه افراد میشنوند پس استفاده از یک تقویتکننده برای ارتباط بهتر آنها موردنیاز است.
انواع سمعک
انواع سمعکهایی که امروزه در کلینیکهای شنوایی موجود هستند کمنظیر بوده و این امر دست شما را برای انتخاب سمعک موردنظر از بین انواع سمعکهای موجود باز میگذارد. برای اینکه انواع مختلف سمعکها را بشناسید، در ابتدا نیاز هست بدانید که تقسیمبندیهای مختلفی برای سمعک وجود دارد و این تقسیمبندیها میتوانند بر اساس ظاهر، نسل مدارات پردازشی، قدرت خروجی و... باشند.
یک تقسیمبندی مرسوم در حوزه سمعکها مربوط بهاندازه و محل قرارگیری آنهاست که به ترتیب به سمعکهای پشتگوشی، داخل گوشی، داخل کانال، نامرئی و سمعکهای عینکی و استخوانی طبقهبندی میشوند. سیر کوچک شدن سمعکها در طول زمان به دلایل مختلفی از جمله کوچک شدن قطعات الکتریکی، جنبههای زیباییشناختی و... انجامشده و روزبهروز نیز بهتر میشود.
امر تشخیص درست کمشنوایی، تجویز و تنظیم سمعک یک امر تخصصی بوده و نیازمند دانش و امکانات بهروز هست؛ لذا خرید سمعک نیز حتماً باید از مراکز مجاز که کلینیکهای شنوایی هستند صورت بگیرد.
بهترین راه حل برای درمان کم شنوایی
به عنوان یک فرد کم شنوا سمعک بهترین راه حل برای جبران شنوایی شما است، سمعک ها با افزایش بلندی صدا و بهبود کیفیت آن به درک گفتار شما کمک می کنند. معمولا کم شنوایی همراه با وزوز گوش است که سمعک ها امروزه به عنوان موثرترین درمان وزوز گوش شناخته می شوند.
سمعک یک وسیله الکترونیکی کوچک است که در پشت یا داخل گوش قرار می گیرد و با تقویت اصوات به فرد کمک می کند تا بهتر بشنود و ارتباط برقرار کند.
سمعک از سه جز اساسی شامل میکروفون ، تقویت کننده و گیرنده یا رسیور تشکیل شده. میکروفون سمعک صداها را دریافت و آن ها را به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند.سیگنال های الکتریکی به تقویت کننده فرستاده و در آنجا تقویت شده و به گیرنده ارسال می شوند.در گیرنده سیگنال های الکتریکی تقویت شده به امواج صوتی تبدیل می شوند.
اگر سمعک استفاده کنيد اعصاب گوش شما دوباره فعال مي شوند و اين فعاليت سيگنال هاي دريافت شده در سطح مغز را افزايش مي دهد و سبب مي شود مغز دستور خون رساني بيشتر به سمت حلزون و عصب هاي شنوايي را صادر کند در نتيجه تغذيه حلزون و عصب افزايش مي يابد و اين افزايش خون رساني سبب مي شود حلزون و عصب شنوايي گوش به مرور زمان عملکردش بهتر شود. درنتيجه اگر از سمعک استفاده کنيد ميزان شنوايي باقي مانده شما کمتر نمي شود و به عبارتي ميزان کم شنوايي شما بيشتر نمي شود.
وزوز يك صدا با منشا داخلي است كه از درون گوش يا سر شنيده مي شود درحالي كه اين صدا منشا خارجي ندارد. در حالی که برخی از مداخلات موجود در حال حاضر در بهبود کیفیت زندگی و کاهش پریشانی روانی ناشی از وزوز گوش مؤثر هستند ، اما روی بلندی صدای وزوز کمترین تأثیر را نشان می دهند.سمعک هاي مخصوص وزوز گوش از سال 2014 معرفي شدند. اين سمعک ها به دو صورت وجود دارد. يا صدايي که توليد مي کنند شبيه صداهاي طبيعي مثل صداي باد، صداي باران، صداي موج دريا و غيره است يا نوع دوم که بهترين نوع سمعک براي درمان وزوز گوش است و صدایی که به اصطلاح نوعي صداي ساختگي است تولید می کند که سبب مي شود قسمت عمده مغز تحريک شود. اين نوع صدا سبب مي شود مغز صداي وزوز گوش را فراموش کند و بعد از مدتي بيمار ديگر صداي وزوز را نمي شنود. سمعک هاي مخصوص درمان وزوز گوش اين قابليت را دارند دقيقا صدايي که در گوش بيمار ايجاد وزوز کرده است را شبيه سازي کند. سمعک هاي وزوز گوش در تمامي برندهاي سمعک وجود دارد و معمولا قيمت آنها از 4 الي 7 ميليون مي باشد. سمعک هاي مخصوص وزوز گوش در انواع مدل هاي پشت گوشي، داخل گوشي و نامرئي وجود دارند و معمولا جز جديدترين و به روز ترين سمعک ها محسوب مي شوند.
خرید سمعک مقوله ای مهم و حساس است. شما نمی توانید از هر جایی یک سمعک مطمئن خریداری کنید که برای شما کارایی کافی را داشته باشد. سمعک برای هر فرد باید متناسب با کم شنوایی و نیاز های او تنظیم شود پس باید تحت نظر متخصص انجام شود.
شما ابتدا باید به یک کلینیک شنوایی و سمعک مراجعه کنید تا متخصص شنوایی با انجام آزمون ادیومتری وضعیت شنوایی و با آزمون های گفتاری میزان تشخیص و درک کلمات شما را می سنجد. متخصص شنوایی براساس نوع و میزان کم شنوایی به شما مشاوره لازم در مورد لزوم استفاده از سمعک ،انواع مختلف سمعک های داخل گوشی ، پشت گوشی ، پشت گوشی ریک و نامرئی ، برند های سمک وکشور های سازنده شان: دانمارک ( اتیکن ، ریساند ، اینترتون ، ویدکس )-آلمان ( زیمنس یا سیگنیا ، هانساتون ، A & M ، رکستون ، ادیو سرویس )-سوئیس ( برنافن ، فوناک )-آمریکا و کانادا ( استارکی ، سونیک ، بلتون ، یونیترون )، انواع سمعک های آنالوگ ، دیجیتال ، هوشمند و وایرلس ، قیمت سمعک ها، فناوری ها و قابلیت های سمعک را به شما می دهد.
بعد از انتخاب نوع سمعک متخصص شنوایی از گوش شما با خمیر مخصوص قالب می گیرد و قالب را برای ساخت به لابراتور ارسال می کند. در این مرحله شما باید برای سفارش سمعک و قالب خود بیعانه ای را پرداخت کنید.
آماده شدن قالب و سمعک 3 تا 7 روز طول می کشد و بعد از آن با انجام هماهنگی های لازم شما مجددا به کلینک مراجعه می کنید و متخصص شنوایی سمعک را به وسیله سیستم کامپیوتری روی گوش شما تنظیم می کند.
در این مرحله شما باید هزینه کامل سمعک را بپردازید. شما باید بدانید که بیمه ها مقداری از هزینه سمعک را پرداخت می کنند. شما می توانید با کلینیک تماس بگیرید و از مبلغی که بیمه تان برای خرید سمعک می پردازد مطلع شوید.
از این پس تجربه ی شما از شنیدن متفاوت خواهد بود و مدتی طول خواهد کشید تا شما به این وضعیت جدید عادت کنید.
شما 7 روز مهلت دارید تا از سمعک استفاده کنید و در صورت ناراضی بودن از سمعک آن را برگردانید.
تمامی سمعک هایی که از طریق متخصص شنوایی و از شرکت های معتبر تهیه می شوند دارای 2 سال گارانتی هستند. این گارانتی فقط شامل موارد شکستگی و آب خوردن نمی شود.
حدود یک ماه زمان می برد تا شما به صدای سمعک تان عادت کنید. اگر در این مدت از صدای سمعک خود راضی نبودید مجددا به کلینیک مراجعه می کنید و متخصص شنوایی سمعک را دوباره برای شما تنظیم می کند.
گارانتی بین المللی سمعک نیز به معنی انجام خدمات شامل تعمیرات یا نظیمات سمعک در سایر کشورها نیز قابل ارائه می باشد.
در تمام مدل های سمعک، گارانتی سمعک برای تمام قطعات وجود دارد و مدت زمان گارانتی سمعک به مدت 2 سال می باشد. در سمعک های رده یک یا برند معتبر مدت زمان گارانتی سمعک 2 سال می باشد اما در سمعک ها یا برندهای درجه 2 مدت زمان گارانتی سمعک 1 سال می باشد.
گارانتی سمعک به طور کلی شامل خرابی یا مشکلاتی از سمعک می باشد که فرد استفاده کننده از سمعک در آن نقشی نداشته باشد، به این معنی که خرابی سمعک توسط عوامل زیر ایجاد نشده باشد نظیر: ضربه خوردن سمعک، آب خوردن سمعک، شکسته شدن در باتری سمعک، قرار گرفتن باتری در سمعک، ورود اجسام تیز در رسیور یا میکروفون سمعک و… .
سمعک های هوشمند انواع مختلفی دارند که در انها تکنولوژی های متفاوتی تعریف و تعبیه شده است.
این تکنولوژی ها همگی برای بهبود کیفیت صدای دریافتی توسط کاربر سمعک و نیز افزایش راحتی استفاده از آن هاست.
براساس این تکنولوژی ها قیمت سمعک های هوشمند متفاوت است.
که هرچه مدل بالاتر رود تعداد کانال سمعک، قدرت کاهش سر و صدای مزاحم محیط و وضوح صدای آن بیشتر می شود.
پیشرفتها در کشف داروی جدید برای درمان کمشنوایی
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بررسی پروژهی FX-۳۲۲ برای درمان کمشنوایی حسی –عصبی را در اولویت قرار داد.
به گزارش ایسنا، شرکت سازندهی این دارو اعلام کرده است که مطالعهی FX-۳۲۲ در مرحلهی دوم مطالعات بالینی قرار دارد، جایی که از این دارو برای تحقیق روی بیماران کاندید شده برای ترمیم سلولهای مویی گوش و بازیابی عملکرد شنوایی استفاده میشود. اهداف فاز دوم این پروژه پایهگذاری سیگنالهای شنوایی مثبتی است که در فازهای اولیه مشاهده شده بود و همچنین بررسی امنیت و تعیین دوز دارویی در رژیم غذایی هست. پروژهی FX-۳۲۲ برای درمان شایعترین نوع کمشنوایی یعنی کمشنوایی حسی- عصبی طراحی شده است.
اولویت این پروژه، کمک به گسترش روشهای درمانی مختلف برای بیماریهای مزمنی که هنوز راهکار پزشکی ندارند و تسریع در ایجاد ارتباط نزدیک بین شرکت سازنده دارو و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در مراحل طراحی دارو و برنامه اجرایی مطالعه هست. در حال حاضر هیچ داروی تائید شدهای برای درمان کمشنوایی حسی-عصبی وجود ندارد و به افرادی که از این نوع کمشنوایی رنج میبرند استفاده از انواع سمعک توصیه میشود.
با این عمل جراحی کمشنوایی خود را درمان کنید
مهر نوشت: با تلاش های متخصصان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای نخستین بار در کشور با یکی از نوین ترین روش های درمانی، درهای امید به روی کم شنوایانی که نمی توانند از سمعک استفاده کنند، گشوده شد.
کم شنوایی و ناشنوایی یکی از عارضه هایی است که ممکن است بسیاری از افراد آن را در دوره ای از زندگی خود تجربه کنند؛ اگر در گذشته های دور کسی دچار این مشکل می شد، برای درمان آن کمتر چاره ای می یافت، اما رفته رفته و با پیشرفت علم پزشکی و تکنولوژی دایره محدودیت های انسان کمتر و کمتر شد.
شنوایی یکی از حواس پنجگانه انسان است که وظیفه دریافت بخش عمده ای از اطلاعات محیط بر عهده آن قرار دارد؛ شاید تا زمانی که این حس به درستی کار خود را انجام می دهد، کمتر به اهمیت آن توجه شود، اما به محض بروز هرگونه خلل در آن پیامدهای آن غافلگیر کننده خواهد بود.
افراد ممکن است به علل مختلفی از جمله افزایش سن، زمینه های ارثی، بیماری ها، حوادث و سبک زندگی دچار کاهش شنوایی شوند، اما بخش عمده ای از این ناشنوایی ها، با دارو درمانی، استفاده از دستگاه های توان بخشی مانند سمعک و یا جراحی قابل جبران است.
راه های متفاوتی برای درمان کم شنوایی وجود دارد که پزشکان با توجه به وضعیت فرد مناسب ترین اقدام برای درمان وی را انتخاب می کنند.
تجویز داروهای مختلف، استفاده از انواع گوناگون سمعک و جراحی و کاشت انواع پروتزها و حلزون از جمله راه های رایجی است که پزشکان با به کارگیری آن ها وضعیت شنوایی بیماران را بهبود می بخشند.
خوشبختانه در حال حاضر افرادی که وضعیت شنوایی آن ها نیاز به مداخله درمانگر دارد، می توانند از بسیاری از بروز ترین و نوین ترین خدمات درمانی در این زمینه بهره مند شوند.
بخشی از کاهش شنوایی ها مربوط به عصب گوش است وعمل جراحی کاشت پروتز «bonebridge» یکی از نوین ترین روش های بازگرداندن و تقویت توانایی شنیدن در بیماران است که برای نخستین بار در کشور در بیمارستان لقمان حکیم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با موفقیت انجام شد.
علی افتخاریان فوق تخصص جراحی گوش و عصب و جراح این عمل موفقیت آمیز، درباره دستگاهی که در این عمل برای بازگشت شنوایی به کار گرفته می شود توضیح داد: این یک دستگاه کمک شنیداری و نیمه کاشتنی است که قسمتی از آن زیر پوست و روی جمجمه قرار داده می شود و قسمتی از دستگاه روی سر قرار می گیرد.
وی ادامه داد: دو قسمت درونی و بیرونی دستگاه به وسیله یک آهنربا به یکدیگر اتصال داده می شوند و انتقال صوت را از طریق استخوان برای بیمار برقرار می کند.
این متخصص درباره افرادی که به این دستگاه نیاز دارند توضیح داد: این دستگاه برای بیماران نیمه شنوا و بیمارانی که شنوایی یک گوششان به طور کلی از بین رفته استفاده می شود.
افتخاریان درباره بیمارانی که این عمل جراحی برای آن ها قابل انجام است، گفت: این عمل مناسب کسانی است که به دلایلی نمی توانند از سمعک های معمولی استفاده کنند، یعنی اگر کسی بتواند از سمعک معمولی استفاده کند نیازی به استفاده از این دستگاه ندارد.
وی با بیان اینکه این عمل مختص افرادی است که قادر به استفاده مطلوب از سمعک های معمولی نیستند، افزود: شنوایی کسانی که کانال گوش خارجی ندارند و یا کانال گوش خارجی آن ها به دلایل مختلفی همچون عدم تشکیل کانال گوش خارجی از بدو تولد، مشکل دارد و یا به خاطر ضربه و تروما و یا بیماری ها امکان استفاده از سمعک های معمولی را ندارند، با انجام این عمل قابل بهبود است.
این متخصص با بیان اینکه این عمل همچنین برای بیمارانی که یک گوش آن ها شنوایی مطلوبی دارد اما یک گوش دیگر ناشنواست، قابل انجام است، گفت: بیمارانی که یک گوش آن ها ناشنواست توانایی تشخیص جهت صداها را بدون دیدن منبع صدا ندارند که با موفقیت اخیر و انجام این عمل به آن ها کمک می شود که بتوانند جهت صدا را تشخیص دهند.
افتخاریان افزود: افرادی که تنها یک گوش آن ها شنواست، در محیط های شلوغ درک شنوایی خوبی ندارند و این عمل به آن ها کمک می کند که درک شنیداری بهتری پیدا کنند.
وی یادآور شد: درمان با این دستگاه الکترونیکی همیشگی است و تا زمانی که دستگاه سالم باشد شنوایی بیمار بهبود می یابد.
این متخصص درباره شرح حال بیماری که این عمل جراحی بر روی او انجام شده است، توضیح داد: این بیمار زنی ۵۸ ساله است که قبلا در هر دو گوشش چندین بار جراحی گوش میانی« canal wall down mastoidectomy» انجام شده بود و به خاطر مشکل گوش امکان استفاده از سمعک معمولی را نداشت و به همین خاطر این عمل گزینه مناسبی برای بهبود شنوایی او محسوب می شد.
افتخاریان درباره وضعیت شنوایی این بیمار پس از عمل جراحی توضیح داد: این عمل دوره نقاهت چندان طولانی ندارد، زیرا عمل سنگینی نیست و معمولا بیمار یک تا دو روز بعد از عمل از بیمارستان مرخص می شود، اما التهاب های ناشی از جراحی باید از بین برود تا امکان روشن کردن دستگاه فراهم شود.
البته چهار روز پس از انجام این عمل در بیمارستان لقمان حکیم، این عمل در شیراز توسط تیم جراحی و کاشت حلزون شنوایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر روی یک بیمار ناشنوای ۴۰ ساله انجام شد.
کاشت حلزون، نیز یکی از راه های نام آشنای بهبود ناشنوایی است که در بسیاری از مراکز درمانی کشور از جمله بیمارستان لقمان حکیم انجام می شود. حلزون ابزاری الکترونیکی است که از طریق جراحی در گوش داخلی قرار گرفته و احساس شنیدن صدا را در افراد ناشنوا یا کم شنوای عمیق فراهم میکند.
مرکز کاشت حلزون بیمارستان لقمان در سال ۱۳۸۷ پس از ۶ سال پیگیری مستمر راه اندازی شد ودر ۲۳ تیرماه سال ۸۷ اولین کاشت حلزون شنوایی در این مرکز صورت گرفت. در همان سال یعنی درطول هشت ماه، ۴۷ عمل انجام شد که همه آنها موفقیت آمیز بود.
کاشت سلول، راهکار جدید درمان کم شنوایی
دانشمندان با استفاده از قرار دادن سلول ها در اعماق گوش، راه جدیدی را برای درمان کم شنوایی یافتند که می تواند به میلیون ها نفر که از کم شنوایی رنج می برند کمک کند. این روش یک درمان احتمالی برای مشکل بزرگ کم شنوایی است. این تحقیق در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC) انجام شد و یک راه جدید برای درمان سلول ها و اعصاب آسیب دیده در در داخل گوش را نشان می دهد.
مطالعه ی انجام شده نشان می دهد که این روش یک درمان احتمالی برای مشکل بزرگ کم شنوایی است که حدود دو سوم سالمندان بالای 70 سال و 17 درصد کل بزرگسالان آمریکا به آن مبتلا هستند.
دکتر McKenna ، استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، می گوید: “چیز جدیدی که ما در این مطالعه کشف کرده ایم، این بود که چگونه یک دارو را به گوش داخلی برسانیم که دارو در همان منطقه بماند و درنتیجه این گوش عملکرد خود را بازیافته و کاری که از آن انتظار می رود را به نحو احسن انجام دهد و این یک روش نوین است.”
” در گوش داخلی، یک مایع وجود دارد که همواره در جریان است و دارو های نامحلول را از این بخش دور می کند؛ اما روش جدید ما این مشکل را حل کرده است. “
او ادامه داد : ” این یک روش جدید برای کم شنوایی و گوش داخلی است که از سویی دیگر، می تواند برای سایر دارو هایی که باید به گوش داخلی تزریق شوند نیز کاربردی باشد.”
چالش های کاشت سلول
در این راه چالش های وجود دارند. این تحقیقات بر روی بافت حیوانی و در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است و تاکنون بر روی حیوانات زنده یا انسان بررسی نشده است. محققان امیدوارند که شباهت های بین سلول ها و مکانیسم های موجود را پیاده سازی کرده باشند.
دکتر McKenna می گوید: از آنجایی که این تکنیک در آزمایشگاه کاربردی است، یافته های اولیه نشان می دهند که این روش با احتمال زیاد در موجودات زنده نیز می تواند پیاده سازی شود. آن ها در حال برنامه ریزی برای فاز بعد که ” مداخله در حیوان زنده و کم شنوایی آن ها” می باشد، هستند.
1. صدا های بلند و سالمندی، به سلول های حسی و اعصاب گوش داخلی آسیب می زند.
2. محققان یک روش جدید ابداع کردند که دارو های را به یک سطح استخوانی متصل می کنند و چالش دسترسی به گوش داخلی را به این واسطه حل می کنند.
3. نتایج نشان می دهند درمان با این روش باعث ترمیم زایده های نورونی شده و ارتباط دوباره ی سلول های مویی و اعصاب را برقرار می کند که برای شنوایی ضروری است.
کم شنوایی در نوزادان
حتی اگر میان اقوام و آشنایان فردی مبتلا به اختلالات شنوایی نداشته باشید، ممکن است سوالاتی در ذهنتان در ارتباط با عوامل و زمینه های موثر در بروز ناشنوایی وجود داشته باشد.
به ویژه کسانی که تصمیم دارند صاحب فرزند بشوند یا خانم هایی که باردار هستند و نسبت به سلامت فرزندشان و مصون ماندن وی از اختلالات بینایی، شنوایی، راه رفتن، تکلم و… نگران هستند و سوالات زیادی در زمینه کم شنوایی نوزادان دارند.
در این میان شاید یکی از مهم ترین پرسشها آن است که چرا برخی نوزادان با اختلالات شنوایی به دنیا می آیند؟
دکتر محسن احدی، متخصص شنوایی و تعادل می گوید: کم شنوایی یا ناشنوایی مادرزادی یکی از شایع ترین نقایص بدو تولد است که در حدود سه تا پنج نوزاد را در هر هزار تولد مبتلا می کند. نقایص ژنتیک، سهم مهمی در ابتلا به ناشنوایی مادرزادی دارند و به نظر می رسد مسئول تقریبا 60 درصد ناشنوایی های دوران نوزادی باشند. البته باید توجه داشت جهش های ژنتیک فقط در دوران نوزادی یا کودکی مسئول بروز کم شنوایی نیست، بلکه در تمامی سنین از جمله سالمندی می تواند موجب ابتلای فرد به کم شنوایی شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی ایران می افزاید: البته جهش های ژنتیک تنها علت ایجاد ناشنوایی در نوزادان نیست و باید علل دیگر نظیر مشکلات پزشکی مادر و جنین، عوامل محیطی، آسیب های فیزیکی و داروها را نیز مورد توجه قرار داد.
علائم کم شنوایی در نوزادان
علائم کم شنوایی در نوزادان و کودکان بسته به درجه آسیب، متفاوت است؛ اما اغلب به صورت عدم پاسخدهی به صدا یا بی توجهی ظهور می کند.
به گفته دکتر احدی، نقص توانایی ابتدایی نوزاد در دریافت صداهای گفتاری منجر به عدم رشد خودبه خود گفتار و زبان در وی خواهد شد. در کم شنوایی های عمیق دوطرفه، امکان شنیدن هیچ صدایی وجود نخواهد داشت و یادگیری کودک بشدت تحت تاثیر قرار می گیرد. مشکل در شنیدن موجب عدم رشد مهارت های زبانی می شود و کودک قادر به صداسازی و تکلم نخواهد بود.
این متخصص تاکید می کند: در صورت عدم درمان، کم شنوایی نوزادی معمولا موجب عوارض ماندگاری چون ضعف مهارت های گوش دادن و صحبت کردن، مشکلات یادگیری و سوادآموزی، ضعف عملکرد تحصیلی و از دست دادن فرصت های شغلی می شود.
عفونت های دوران بارداری و ناشنوایی نوزاد
ابتلای مادر به برخی عفونت های دوران بارداری نظیر توکسوپلاسموز، سرخک، ویروس سیتومگال و… از جمله علل مهم ابتلا به ناشنوایی در بدو تولد هستند.
به گفته این متخصص شنوایی در حدود 20 تا 30 درصد کم شنوایی های کودکی ناشی از عفونت سایتومگالوویروس (CMV) است که از طریق مادر به جنین منتقل می شود. 90 درصد نوزادان مبتلا به عفونت CMV هیچ نشانه ای در بدو تولد ندارند. در واقع، تلفیق غربالگری عفونتCMV با غربالگری کم شنوایی در نوزادان موجب بهبود توانایی شناسایی و پیشبینی کم شنوایی در کودکان می شود.
دکتر مهدی خواجوی، جراح گوش، حلق و بینی نیز در گفت وگو با جام جم در این باره می افزاید: در مواردی نیز بروز ناهنجاری های شنوایی در نوزاد ناشی از داروهای مصرف شده توسط مادر در دوران بارداری، زایمان طولانی، هایپوکسی (کمبود اکسیژن ) نوزاد و ابتلا به بیماری های پس از تولد از جمله زردی و یرقان درمان نشده، ابتلا به عفونت ها در نوزاد و عوارض مصرف برخی داروها در وی است.
تشخیص زودهنگام کم شنوایی در نوزادان
با بررسی سوابق خانوادگی، معاینات بالینی و انجام آزمایشات شنوایی توسط متخصص شنوایی می توان وجود کم شنوایی را در نوزاد اثبات کرد. خوشبختانه پیشرفت فناوری این امکان را فراهم کرده است که در کوتاه ترین زمان ممکن (حداکثر تا یک ماهگی) وجود کم شنوایی در نوزاد مورد بررسی دقیق قرار بگیرد و اقدامات درمانی بموقع به منظور پیشگیری از بروز عوارض نامطلوب کم شنوایی انجام شود.
به گفته دکتر خواجوی، یکی از مهمترین اقدامات برای پیشگیری از بروز اختلالات شنوایی در نوزادان، جلوگیری از ازدواج های فامیلی و واکسیناسیون مادران است. ولی درمان به موقع و قطعی زردی های شدید و عفونتهای اکتسابی در نوزادان یکی دیگر از مهم ترین اقدامات در پیشگیری از اختلالات ناشنوایی محسوب می شود.
درمان کم شنوایی مادرزادی
خوشبختانه تشخیص کم شنوایی در بدو تولد و مداخلات درمانی و توانبخشی بموقع می تواند تا حدود زیادی از بروز ناشنوایی در کودک جلوگیری کند.
دکتر احدی با بیان این مطلب تاکید میکند: هر چند نا آگاهی والدین در مورد شیوع کم شنوایی در نوزادان و انجام ندادن ارزیابی های شنوایی در بدو تولد، موجب شناسایی دیر هنگام کم شنوایی و از دست رفتن فرصتهای طلایی می شود. مداخله درمانی بموقع و دسترسی بهتر به آموزش و برقراری ارتباط می تواند موجب توانمندسازی کودک کم شنوا و مشارکت فعال وی به اندازه دیگران در جامعه شود.
از تجویز سمعک تا کاشت حلزون شنوایی
در کم شنواییهای حسی – عصبی مادرزادی، تجویز دوگوشی سمعک گام اول است. این کودکان بدون سمعک هیچ صدایی نمی شنوند و یادگیری گفتار و زبان فقط به واسطه آموزش های فشرده و خاص ممکن است. در صورت عدم استفاده مناسب از سمعک، انجام جراحی کاشت حلزون مدنظر قرار خواهد گرفت.
این متخصص شنوایی با اشاره به مطالب فوق و تاکید بر این که اقدامات درمانی و توانبخشی برای کودکان کم شنوا، باید پیش از شش ماهگی آغاز شود، می افزاید: کاشت حلزون تنها شکل از مداخلات پزشکی است که می تواند به واسطه تحریک الکتریکی عصب شنوایی مقداری از شنوایی را به فرد ناشنوای مطلق بازگرداند.
امروزه بیش از 350هزار نفر در سراسر دنیا از کاشت حلزون به عنوان ابزاری مفید برای بازگردانی عملکرد شنوایی استفاده می کنند. به نظر می رسد در آینده شاهد پروتزهای بهتر و کوچک تری باشیم. پیشرفت سریع در فناوری موجب تغییرات زیادی در نسل بعدی کاشت حلزون شده و عملکرد کلی و فیزیکی آن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
به گفته دکتر خواجوی، کاشت حلزون شنوایی در مواردی که سمعک مناسب نتواند کمکی به کودک کند درمان انتخابی محسوب می شود که کودک با استفاده از این روش قادر به تکلم خواهد بود. هر چند کیفیت شنوایی کمتر از شنوایی طبیعی خواهد بود.
بارداری ایمن از خطر بروز اختلالات شنوایی نوزاد ( جلوگیری از کم شنوایی در نوزادان )
اجرای برنامه های مراقبتی سلامت مادر و کودک و انجام مشاوره های ژنتیک پیش از بارداری می تواند نقش مهمی در کاهش آمار ابتلا به ناشنوایی ایفا کند. تربیت مراقبان سلامت گوش و شنوایی نیز به پیشگیری از بروز ناهنجاری های ماندگار کمک میکند.
توانمندسازی و نظارت بر استفاده از داروهای دارای عوارض گوشی، کاهش اصوات محیطی، اجرای برنامه های غربالگری شنوایی نوزادان و افزایش آگاهی برای ارتقای مراقبت شنوایی از جمله موارد توصیه شده در این زمینه هستند.
درمان کم شنوایی کودکان
بسته به شدت و علت کم شنوایی کودکان، سمعک، کاشت حلزون و ترکیبی از گفتار درمانی و تمرینهای شنوایی را انجام دهید. گاهی هم ممکن است این کم شنوایی علت پزشکی نداشته باشد و کاملا از اضطراب یا یک اتفاق استرس زا برای کودک پیش آمده باشد. برای بررسی این مسئله میتوانید با مشاوره کودک موضوع را برطرف کنید.
اگر متوجه هر کدام از علائم بالا شدید، سریعا به پزشک اطفال یا پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. هر چه سن کودک کمتر باشد، درمان آسانتر و پایدارتر خواهد بود.
سمعک
سمعک فقط یکی از وسایلی است که میتواند به کودکان مبتلا به کم شنوایی کمک کند. در حال حاضر بسیاری از ابزارها و وسایل دیگر هستند که میتواند برای کودک صدای قوی تولید کند.
کاشت حلزون
دستگاههایی به وسیله جراحی وارد گوش میشود به طور مستقیم با تحریک عصب شنوایی و تحریک الکتریکی، باعث تقویت شنوایی کودک میشود. ایمپلنتهای حلزونی دارای یک دستگاه خارجی هستند که میتوان با سربندهای زیبا و نرم، آنها را نگه داشت.
گفتار درمانی
برای کودکانی که کم شنوایی، روی حرف زدن آنها تاثیر میگذارد، پس از درمانهای گفته شده نیاز به گفتار درمانی دارند. پس از بهبود شنوایی تکلم نیز بهبود پیدا میکند اما این بهبودی به طور کامل نبوده و هنوز تفاوتهایی در گفتار کودک وجود دارد. در نتیجه با کمک متخصص، کودکتان به سلامت کامل دست مییابد.
وسایل جانبی شنیدن
برخی از شرکتها وسایلی مثل سیستم FM تولید کردهاند که به کودک کمک میکند تا در کلاس درس، به صورتی که دیگران نفهمند به شنوایی او کمک شود. این دستگاهها میکروفونی مخفی دارند که میتواند نویزها و سروصدای زیاد کلاس درس را کنترل کند و صدای معلم را به سمعک کودک انتقال دهد.
روان درمانی
ممکن است کودک بدون هیچ دلیل پزشکی، مشکل شنوایی داشته باشد یا حتی تظاهر به نشنیدن کند. کودک به دلیل فشارهای محیطی یا اتفاقات آسیب زایی که تجربه کرده، برای دفاع از خود و یا ترس، خود را به نشنیدن میزند. این اتفاقات به علت اضطراب زیادی که ایجاد میکند، میتواند برای بزرگسالی کودک نیز آسیب زا باشد و روند زندگی او را مختل کند. بنابراین نیاز است که ترسها و اضطرابهای کودک به وسیله یک روانشناس بررسی و درمان شود. درمانگر پس از تشخیص، راهکارهایی برای کاهش استرس کودک ارائه خواهد داد.
کم شنوایی کودکان | علل، نشانه ها و درمان کم شنوایی کودکان
کم شنوایی کودکان از جمله آسیبهای شنوایی و نقص شنوایی است که معمولا نرخ شیوع کمی داشته و میتواند ناشی از عوامل ژنتیکی و محیطی مختلفی باشد. کودکان مبتلا به کم شنوایی در زمینه رشد زبان و گفتار با مشکلاتی مواجه میشوند اما در زمینه هوش غیرکلامی مانند ریاضیات با افراد عادی تفاوتی ندارند. تشخیص زودهنگام مشکل شنوایی، احتمال بهبودی را بالا میبرد و از آن جایی که کودک کم شنوا به دلیل کمبود آگاهی از مشکلات، معمولا از خود چیزی بروز نمیدهد؛ والدین باید به دقت، فعالیتهای آنها را زیر نظر داشته باشند و مرتب برای چکاپ، کودکان را نزد پزشک ببرند. امروزه به هنگام تولد کودکان یک معاینه کامل انجام میشود اما ممکن است مشکلاتی بعد از به دنیا آمدن به وجود بیاید. بنابراین لازم است برخی از رفتارهای کودک کم شنوا را بدانید و در مورد پیامدهای آن آگاهی پیدا کند.
کم شنوایی کودکان
تقریبا از هر 2000 کودک، 3 نفر دارای مشکلات شنوایی هستند. مشکلات شنوایی به چهار دسته خفیف، متوسط، شدید و عمیق تقسیم میشود. اکثر کم شنواییها علل ژنتیکی و مادر زادی دارند و با جراحی یا وسیلههای مختلف قابل درمان هستند. تعیین سطح کم شنوایی کودک توسط پزشک مشخص شده و میتواند از اولین روز تولد در کودک وجود داشته باشد.
علل کم شنوایی
چندین علل برای افت شنوایی در کودکان وجود دارد. کم شنوایی کودکان هرچه زودتر تشخیص داده شود به درمان یا سازگاری با آن کمک میکند. در ادامه برخی از اصلی ترین علل کم شنوایی را بررسی میکنیم.
علل ژنتیکی کم شنوایی کودکان
سندروم آلپورت:
بیماری وراثتی غالب است و در مردان شدیدتر و زیادتر از زنان رخ میدهد. از علائم آن اختلالات کلیوی همراه با کم شنوایی و ناهنجاری چشمی است. معمولا سن شروع این سندروم قبل از دوران بلوغ است.
سندروم آپرت:
ناهنجاریهای اسکلتی به خصوص در جمجمه، فاصله زیاد بین دو چشم و سخت شدن مفاصل از علائم آن است. الگوی بیماری اتوزومال غالب است. در این کودکان ناهنجاری محسوس در مجرای حلزونی و بزرگ شدگی مجرای شنوایی داخلی وجود دارد.
کندوپلازی:
نوعی نابهنجاری اسکلتی مادرزادی و با رشد غضروفی کند و تاخیر در استخوانی شدن درون غضروفی مشخص میشود.
سندروم کلیپ فیل:
دلیل آن احتمالا نقص در تکامل مزودرم بوده و در ماه دوم بارداری اتفاق میافتد. در این سندروم چون گردن کوتاه است و سر روی شانه قرار میگیرد، گوش و چشم و گردن درگیر میشوند. این اختلال در زنان بیشتر دیده میشود.
سندروم واردنبرگ:
با کم شنوایی ژنتیکی و ناهنجاریهای سیستم پوستی همراه است. الگوی وراثتی آن اتوزومال غالب است و از علل آن فقدان عضو کورتی و تخریب گانگلیون مارپیجی است.
افت شنوایی مادر زادی
کم شنوایی مادرزادی یعنی مشکلات شنوایی از همان هنگام تولد وجود دارد. برخی از عوامل ژنتیکی و غیر ژنتیکی میتواند باعث آن شود. برخی از این عوامل غیر ژنتیکی شامل موارد زیر است.
• عوارض زایمان از جمله هرپس، سرخچه، توکسوپلاسموز، کمبود اکسیژن و یا نیاز به انتقال خون به هر دلیلی
• نوزادان زورس، نوزادانی که وزن پایین دارند یا برای زنده ماندن و داشتن تنفس نیاز به برخی داروها دارند، ممکن است در خطر کم شنوایی باشند.
• استفاده از داروهای آنتی بیتویک توسط مادر در دوران بارداری، میتواند به طور بالقوه باعث آسیب به عصب شنوایی یا سایر ساختارهای شنوایی کودک شود.
• عفونتهای مادر در دوران بارداری مثل ویروس تبخال، ویروس سیتومگال، سرخک و دیابت میتواند به شنوایی نوزاد آسیب بزند.
• مصرف مواد مخدر، سیگار و الکل توسط مادر در دوران بارداری باعث آسیب به ساختار مغز و سیستم شنوایی نوزاد میشود.
این عوامل غیر ژنتیکی، 25 درصد علل کم شنوایی است و 50 درصد ناشی از عوامل ژنتیکی و ارثی است که معمولا به دلیل وجود یک ژن غالب در بدن زن یا مرد رخ میدهد. حتی ممکن است بدون هیچ علتی کودکی با مشکل کم شنوایی به دنیا بیاید. بقیه علتها از آسیبهای دوران کودکی و بعد از تولد ناشی میشود.
پیامدهای کم شنوایی کودکان
افت شنوایی در سنین کودکی، تاثیرات شدیدی بر رشد کودک میگذارد. هرچه زودتر این تشخیص انجام شود و کودک درمان شود، آسیب نهایی بسیار کمتر خواهد بود. چهار پیامد عمده افت شنوایی در کودک شامل موارد زیر است.
• تاخیر در توسعه مهارتهای ارتباطی (شنیدن و حرف زدن)
• مشکلات یادگیری که باعث افت تحصیلی میشود.
• مشکلات اجتماعی که منجر به انزوا و کاهش اعتماد به نفس کودک میشود.
• روی انتخابهای فنی و حرفهای، هنری یا تحصیلی تاثیر میگذارد.
اثرات خاص کم شنوایی نیز شامل موارد زیر است.
واژگان و دایره لغات کودکان کم شنوا
واژگان و دایره لغات در این کودکان کمتر رشد میکند. کلمات به هم پیوسته مثل سگ، پر، باد و ... را بسیار راحتتر از کلمات انتزاعی و مفهومی مثل حسادت، دیروز، فردا و ... یاد میگیرند. این مسئله باعث شکاف بین آنها و کودکان عادی میشود که به مرور زمان بیشتر خواهد شد.
ساختار جمله های کودک کم شنوا
این کودکان اغلب جملههای طولانی را درک نمیکنند. درک و حتی نوشتن جملات پیچیده برای این کودکان سخت و مشکل است.
تاثیر کم شنوایی بر صحبت کردن
آنها ممکن است هنگام صحبت کردن صدای خود را نشنوند و مجبور باشند با صدای بلندتر حرف بزنند که این اتفاق، واکنش منفی اطرافیان را به دنبال خواهد داشت. همچنین ممکن است به طور کلی در گفتار و تلفظهای خود مشکل داشته باشند.
دستاورد های علمی
کودکان دارای افت شنوایی در تمام زمینههای تحصیلی، به ویژه خواندن و ریاضیات مشکل دارند. لازم است که مداخلات لازم برای تحصیل این کودکان انجام شود. شکاف تحصیلی بین آنها و دیگر کودکان، باعث اضطراب و فشارهای روانی روی کودک میشود.
عملکرد اجتماعی
کودکان کم شنوا، معمولا احساس بی قراری، تنهایی، نداشتن دوست و نارضایتی در مدرسه را دارند. مخصوصا وقتی اجتماعی شدن آنها به دلیل کم شنوایی محدود میشود.
علل کم شنوایی کودکان بعد از تولد
• سوراخ کردن گوش کودک
• بیماریهای منیر پیش رونده
• عفونتهایی مثل مننژیت، سرخک و اوریون
• مصرف داروهای اتوتوکسیک
• آسیب و ضربه جدی به سر
• قرار گرفتن در معرض صدای بسیار بلند
• عفونت گوش
• قرار گرفتن در معرض دود دخانیات و مواد مخدر
تشخیص و نشانه های کم شنوایی کودکان
بیمارستانها در 24 ساعت اول تولد مرتب نوزاد را بررسی میکنند تا آسیبهای مختلف را غربالگری کنند. اما ممکن است نوزاد بعد از ترخیص از بیمارستان دچار مشکل شود. بنابراین لازم است مرتب برای غربالگری به پزشک مراجعه کنید. شما میتوانید از طریق نظارت بر صداهای کودک و نقاط قوت شنوایی او، مشکلات شنوایی کودک را تشخیص دهید. در ادامه نشانههای سلامت کودکان را بررسی کردهایم.
از تولد تا 4 ماهگی
• نوزاد باید با صداهای بلند از جا بپرد.
• با صدای بلند از خواب بیدار میشود.
• به صدای ملایم شما با لبخند و غان و غون کردن پاسخ مناسب دهند.
• با صدای آشنا آرام شود.
از 4 ماه تا 9 ماه نوزاد
• وقتی صحبت میکنید لبخند میزند.
• به اسباب بازیهای صدادار واکنش نشان میدهد.
• سر و صدا میکند.
• به سمت صداهای آشنا سر خود را میچرخاند.
• حرکات دست مانند بای بای را میفهمد و درک میکند.
نشانههای کم شنوایی کودکان از 9 تا 15 ماهگی
• صداهای مختلفی تولید کند.
• صداهای ساده را تکرار کند.
• درخواستها و نیازهای اولیه خود را درک کند.
• برای جلب توجه از صدای خود استفاده کند.
• به اسم خودش واکنش نشان دهد.
از 15 تا 24 ماهگی باید
• بتواند از کلمات ساده استفاده کند.
• بنا به در خواست شما به قسمتهای مختلف بدنش اشاره کند.
• نام اشیا و وسایل معمولی مثل اتو، تلویزیون، مبل و ... را بداند.
• با علاقه به آهنگ، شعر و داستان گوش کند.
• به اشیایی که نام آنها را میداند اشاره کند.
• بتواند برخی از اعمال و دستورالعملهای پایه و آسان را انجام دهد.
نوزاد شما در این سنین باید این رفتارها را به مقدار معقول انجام دهد. اشکال در آنها میتواند نشانهای از آسیب شنوایی یا حتی آسیبهای دیگر باشد.
کودکان 2 تا 6 سال
آنها نیز میتوانند از دست دادن موقت یا دائمی شنوایی را تجربه کنند. در اینجا نیز چند مورد برای تشخیص شنوایی ضعیف کودک خواهیم آورد.
• حرفهای مردم را سخت میفهمد و درک کردن آنها برایش سخت است.
• سن خود را به شکل متفاوت از بقیه میگوید.
• زمانی که صدایش میکنید جواب نمیدهد.
• سوالات را نمیفهمد و به سوالات پاسخ نادرست و نامفهوم میدهد.
• صدای تلویزیون را بالا میبرد یا برای شنیدن صدای آن خیلی نزدیک میشود.
• مشکلات تحصیلی و یادگیری دارد، مخصوصا اگر قبلا نداشته است.
• در گفتار و زبان نقص و مشکل دارد.
• برای تقلید، رفتار دیگران را با دقت مشاهده میکند.
• از درد گوش و یا صداهای در گوشش شکایت میکند.
• صحبتهای پشت تلفن را نمیفهمند یا مرتب تلفن را بین گوشهای خود جابجا میکند.
• چند دفعه در روز چی؟ و ها؟ و بله؟ میگوید.
• معمولا با دقت به چهره و لبهای گوینده دقت میکنند.
بسیاری از کودکان معمولا از این مسئله فرار میکنند و توسط والدین قابل تشخیص نیستند چراکه آنها به مقدار زیاد لب خوانی میکنند. برای امتحان کردنشان، دست خود را مقابل دهانتان بگیرید و با صدای معمولی حرف بزنید.
جهت دریافت مشاوره در راستای درمان کم شنوایی با کارشناسان گفتاردرمانی ناطق در ارتباط باشید.
ارسال نظر درباره این موضوع