پاسخ به کامنت
درمان لکنت زبان
- گفتار درمانی ناطق مشهد
- مطالب مفید
- درمان لکنت زبان
درمان تضمینی لکنت زبان در کوتاهترین زمان از طریق بررسی علائم
لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان اختلالی در گفتار است که در آن صداها، هجا ها یا کلمات تکرار یا طولانی تر از حد معمول بیان می شوند و فرد نمی تواند کلمات را به صورت پیوسته ادا کند. افرادی که لکنت زبان دارند می دانند چه می خواهند بگویند، اما به سختی آن را بیان می کنند. برای مثال ممکن است یک کلمه، یک هجا، حروف بی صدا و صدا دار را تکرار یا به صورت طولانی بیان کنند. یا اینکه حین سخنرانی ممکن است متوقف شوند زیرا به یک کلمه یا صدای مشکل داربر می خورند. لکنت زبان ممکن است در میان کودکان کوچکتربه عنوان بخش طبیعی از یادگیری صحبت باشد. در کودکان کوچکتر ممکن است هنگامی که توانایی گفتاری و زبانی آنها به اندازه کافی پیشرفت نکرده تا بتوانند آنچه که می خواهند را بگویند دچار لکنت زبان باشند. با این حال، گاهی اوقات لکنت زبان یک وضعیتی مزمن است که تا بزرگسالی ادامه می یابد. این نوع لکنت زبان می تواند بر روی اعتماد به نفس و تعاملات فرد با دیگران تاثیر بگذارد. کودکان و بزرگسالانی که لکنت زبان دارند ممکن است از درمان هایی مانند گفتار درمانی، استفاده از دستگاه های الکترونیکی برای بهبود روان بودن گفتار و درمان شناختی رفتاری بهره مند شوند.
علت لکنت زبان
بروز لکنت زبان در کودکان می تواند منشا زیستی و منشا روانی داشته باشد.
علل زیستی
_یکی از علت های لکنت زبان دلایل ژنتیک است. در حدود 60% کسانی که دچار لکنت زبان شده اند، در خویشاوندان نزدیکشان افراد دچار لکنت زبان داشته اند.
_لکنت زبان در کودکان می تواند به علت مشکل در فرایندهای مغزی و نقص در کارکرد محل های درگیر در تکلم در مغز بوجود آید.
علل روانی
_لکنت زبان در کودک می تواند به علت اضطراب ها و استرس های محیطی در کودکان ایجاد شود. بنابراین لکنت کودک را یکی از نشانه ها و علائم استرس در کودکان میدانند.
_خیلی از کودکانی که در معرض ترس های ناگهانی و شدید قرار گرفته اند، در سنین خردسالی دچار اضطراب می شوند. معمولا اختلال استرس پس از سانحه در کودکان می تواند علت اصلی لکنت باشد.
_مشکلات عاطفی مثل محرومیت ها و جدایی های ناگهانی از والدین در سنین کم می تواند در بروز لکنت یا تاخیرهای کلامی موثر باشد. داشتن اضطراب جدایی بر تشدید این اختلال می افزاید.
مشکلات گفتاری لکنت زبان ممکن است همراه با هر کدام از علائم زیر دیده شود:
چشمک زدن سریع
لرزش لب ها و فک
تیک صورت
تکان خوردن سر
قفل کردن مشت ها
فرد در شرایطی مانند هیجان زدگی، خستگی، استرس و عجله یا تحت فشار بودن ممکن است لکنت زبانش بدتر شود. همچنین قرار گرفتن در موقعیت هایی مانند صحبت کردن در جمع یا پشت تلفن برای فردی که دچار لکنت زبان است دشوار است. با این حال این افراد هنگامی که با خودشان حرف می زنند آواز می خوانند یا به صورت هم صدا با دیگران می خوانند لکنت زبان ندارند. کودکان مبتلا به لکنت زبان خفیف نیز، اغلب از لکنت زبان خود بی اطلاع هستند مگر آنکه در شرایط سخت قرار بگیرند. حرکات صورت، اضطراب و لکنت زبان زمانی ایجاد می شود که از آن ها خواسته می شود صحبت کنند.
علایم لکنت
علایمی که می توانند نشان دهنده لکنت زبان باشند، عبارتند از:
۱. تکرار یک سیلاب که در این حالت کودک وقتی می خواهد بگوید لیوان؛ به جای لیوان می گوید: «لی لی لی لی وان، وان»
۲. وقفه در شروع تکلم یا در بین سیلاب ها که در این شرایط نیز کودک مبتلا به لکنت زبان برای گفتن لیوان ممکن است بگوید «لی» و پس از چند ثانیه دیگر: «لیییییی وان»
۳. جایگزین کردن برخی لغات برای نگفتن کلمات مشکل
۴. تکرار واژه های تک هجایی
۵. انجام حرکت های اضافی مثل چشمک زدن، تیک، لرزش فک ها و لب و دهان
۶. بیان واژه های مشکل که با تنش فیزیکی ادا می شوند.
عوارض لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان می تواند موجب هر کدام از عوارض زیر شود:
اشکال در ارتباط با دیگران
مضطرب بودن هنگام صحبت کردن
صحبت نکردن یا اجتناب از موقعیت هایی که نیاز به صحبت کردن دارد
فقدان موفقیت های شغلی، اجتماعی و تحصیلی
اعتماد به نفس پایین
علل لکنت زبان چیست؟
ترکیبی از عوامل متعدد می تواند موجب لکنت زبان شود.علل احتمالی لکنت زبان عبارتند از:
اختلال در کنترل حرکت گفتار: برخی شواهد نشان می دهند که اختلال در کنترل گفتار مانند زمانبندی و ناهماهنگی حسی و حرکتی می تواند منجر به لکنت زبان شود.
ژنتیک: به نظر می رسد لکنت زبان به دنبال برخی اختلالات ژنتیکی دیده می شود.
آسیب مغزی: شیوا و روان صحبت کردن به دنبال علل دیگری نیز می تواند دچار اختلال شود. سکته مغزی، آسیب های مغزی و سایر اختلالات مغزی می تواند موجب کندی در گفتار، مکث یا تکرار صداها شود.
آسیب احساسی: شیوا و روان صحبت کردن نیز می تواند به دنبال زمینه های احساسی و اضطرابی نیز مختل شود. افرادی که لکنت زبان ندارند نیز ممکن است به دنبال فشار های روحی و عصبی دچار لکنت زبان شوند. مشکلات گفتاری که پس از یک ضربه ی عاطفی ظاهر می شوند (لکنت روانی) غیر معمول هستند و مانند لکنت های رشدی نیستند.
مراحل لکنت زبان
کودکانی که دچار لکنت زبان هستند معمولا و از بدو پیدایش لکنت تا مرحله نهایی مراحل مختلفی را میگذرانند.
لکنت پذیرفته شده
کودک در این مرحله متوجه میشود که برخی از حروف و کلمات را بطور غیرطبیعی تکرار میکند. اما نگران حالت گویایی خودش نیست رنجی نمیبرد و کوششی هم برای رفع آن نمینماید.
لکنت پس رانده
لکنتی که کودک در برابر آن عکس العمل نشان می دهد. به تدریج که کودک بزرگ شده و دامنه مکالمات وسیع تر میشود به واسطه رفتارهای خاص و فشارهایی که معمولا از سوی اطرافیان متوجه کودک میشود،کودک بطور قابل توجهی با تعجب و گاه همراه با دلسردی نسبت به چگونگی اختلالات گویایی خود عکس العمل نشان میدهد وی این واکنشها را درک کرده و بالطبع عدم اطمینان و تنش عضلانی او بیشتر میشود.
لکنت پیچیده و شدید
بتدریج که حرکات و رفتار ضمنی همراه با لکنت به صورت غیر ارادی ظاهر میگردد، شدت لکنت افزایش مییابد وکودک نسبت به همه موفقیتها ،کلمات ،اصوات حساسیت و نگرانی پیدا میکند. در این شرایط لکنت خود ، روز به روز پیچیده تر و شدیدتر میشود.
عوامل خطر لکنت زبان
لکنت زبان درمردان بیش تر از زنان دیده می شود. عواملی که فرد را مستعد لکنت زبان می کنند عبارتند از:
تاخیر رشد دردوران کودکی: کودکان مبتلا به تاخیر رشد و سایر مشکلات گفتاری بیش تر از دیگران دچار لکنت زبان می شوند.
سابقه خانوادگی لکنت زبان
استرس در خانواده، انتظارات بالای والدین یا هر نوع فشار روحی می تواند لکنت زبان را بدتر کند.
درمان لکنت زبان
جهت درمان لکنت زبان می توانید از خدمات کلینیک گفتار درمانی ناطق در مشهد استفاده کنید. کافی ست با شماره های زیر تماس حاصل نمایید.
05138523037
09908050557
دو نوع متد درمانی برای درمان لکنت زبان وجود دارد:
• درمان غیر مستقیم
این متد در واقع به خانواده یاد می دهد که چگونه محیطی آرام را برای این اشخاص به وجود بیاورند که بتوانند مهارت صحبت کردن آن ها را بهبود بخشند. فرد درمان گر خانواده را در استفاده از یک مدل گفتاری مثبت با این اشخاص تشویق می کند و به آن ها گوشزد می کند که تا تمام شدن صحبت فرد صبر کرده و او را مجبور به اتمام سریع جمله خود نکنند.
• درمان مستقیم
در این درمان شخص دارای لکنت زبان با فرد درمان گر جلسات درمانی را پشت سر می گذارد. او به کودک یاد می دهد که به تدریج و آرام آرام کلمات و اصوات را بگوید. حتی هنگام کلنجار رفتن با صحبتش، آرامش خود را حفظ کرده و علائم ظاهری لکنت زبان مانند چشم بر هم زدن و تکان دادن سر را حذف کند.
درمان های دیگر
هم چنین بعضی از مردم از وسیله های الکترونیکی استفاده می کنند که در کانال گوش قرار گرفته و یک ورژن تغییر یافته از صحبت های شخص را به صورت دیجیتالی به وجود می آورد تا او بتواند لکنت زبان خود را کنترل کند. این وسیله به سرعت الگوی صحبت کردن را تغییر می دهد. اما آیا این روش در روابط شخص و دنیای واقعی می تواند جوابگو باشد؟
درمان با تحریک الکتریکی مغز tDCS
در چند سال اخیر توجه محققان و دانشمندان به تاثیر تحریک الکتریکی نیز جلب شده است. تحریک الکتریکی و اثرات متنوع آن بر روی مغز، پیشینه ای بسیار قدیمی دارد. زمانیکه 4000 سال پیش مردم زمان باستان از تحریک مغزی توسط ماهی هایی که جریان الکتریکی از خود تولید می کنند برای کاهش درد، استفاده می کردند.
اعمال تحریک الکتریکی ضعیف به نواحی در مغز که مختص به صحبت کردن هستند، می تواند تاثیر درمان های گفتاری در افرادی که به مشکل لکنت زبان دچار هستند را افزایش دهد.
افرادی که دچار لکنت زبان هستند و روزانه تحریک الکتریکی فرا جمجمعه ای با جریان مستقیم دریافت می کنند، عملکرد بهتری دارند.
این نتایج بر اساس تحقیقاتی است که در انگلستان انجام شد. ترکیب تحریک الکتریکی مغز همراه با 5 جلسه گفتار درمانی، می تواند تاثیر قابل توجه و مداومی در ارتباطات اجتماعی این افراد داشته باشد.
ورزشکاران پیش تر از این از tDCS برای بهبودی حافظه، یادگیری و خلاقیت خود استفاده کرده بودند. و مطالعات بسیار و رو به رشدی وجود دارند که نشان می دهند، تحریک عصبی می تواند علائم درد و افسردگی را از بین ببرد. همانطور که برای افراد قربانی سکته در مهارت های گفتاری آن ها بسیار تاثیر گذار بوده است.
طبق گزارشاتی که در سال 2018 در مجله Brain، به چاپ رسید، تحریک الکتریکی در افرادی که به دلیل رشد و نمو در توانایی گفتار آن ها ناهنجاری ایجاد شده، بیشتر از افرادی که طی آسیب به مغز دچار لکنت شده اند، در بهبود گفتار تاثیر گذار بوده است.
Rick Arenas دانشمندی که تحقیقات او مختص به حیطه گفتار می باشد، و آزمایشگاه گفتار در دانشگاه New Mexico تحت نظر اوست، می گوید: “این بسیار شگفت انگیز است، این نوع تکنیک تاثیر قابل توجهی در درمان لکنت و مشکلات گفتاری دارد.”
این سوال پیش می آید که تحریک مغزی چه مکانیسمی دارد و چگونه اثر خود را اعمال می کند؟
جواب این سوال هنوز نامعلوم است، اما بر اساس نظر محققان، تحریک الکتریکی باعث افزایش و تقویت توانایی مغز برای خود سازماندهی است. بنابراین باعث تقویت ارتباطات جدیدی می شود که در حین گفتار درمانی به وجود آمده اند.
مطلب پیشنهادی: چنانچه دچار تاخیر در گفتار می باشید مطلب روبرو را مطالعه نمایید:درمان اختلالات تلفظی
درمان لکنت زبان عصبی
لکنت زبان میتواند ناشی از آسیب سلولهای مربوط به گفتار در فرد یا بر اثر ترس و اضطراب باشد.نوع اول لکنت زبان به «ارگانیک» معروف بوده و در واقع مشکل دریافت و ارائه زبانی در مغز است.در این نوع از لکنت زبان سلولهای مربوط به گفتار آسیب میبینند و درمان آن با کمک داروها و جبران کمبود ویتامین ممکن است.
نوع دوم این بیماری مربوط به ترس و اضطراب است، این نوع لکنت زبان بیشترین آمار ابتلا را به خود اختصاص داده است؛ در درمان نوع دوم باید مورد اضطراب و ترس رفع شود و در صورت ادامه یافتن لکنت از گفتار درمانی استفاده شود.
با گرفتن نوار مغزی(EEG) مشخص میشود که این مساله مربوط به مغز بوده یا دلیل لکنت مربوط به اضطراب و ترس است.
اگر کودک از ابتدا به خوبی صحبت میکرده و مشکل گفتاری نداشته است اما چند هفته یا چند روز است که لکنت پیدا کرده است، علت آن میتواند روانشناختی باشد .
اضطراب کودکان، نگرانی، ترس ناشی از جروبحث والدین و ناامن بودن فضای تربیتی خانه از جمله علل روانشناختی لکنت ناگهانی زبان میباشد.
علت ژنتیکی در حدود 60 درصد از تمام کسانی که دچار لکنت زبان هستند و در اقوام نزدیکشان افراد مبتلا به لکنت زبان وجود دارند دیده می شود.
مشکل در فرایندهای مغزی علت دیگر است. این افراد در فرایند تکلم و در تعامل پیامهای مغزی با ماهیچهها و اندامهای مورد نیاز در گفتار مشکل دارند.
عارضههای گفتاری و زبانی و تاخیرهای شناختی، سرعت زیاد حین تکلم و افزایش دامنه لغات در کودک نیز میتواند از دلایل عمده این مشکلات گفتاری باشد.
لکنت ناگهانی زبان در کودکان احتمالا به علل روانشناختی مانند ترس و وحشت به وجود می آید. شاید همه ما بنوعی آمادگی هر نوع اختلالی را داشته باشیم برای مثال بعضی از ما آمادگی تیک عصبی و برخی دیگر لکنت و برخی دیگر نیز نوع دیگری از اختلال را داشته باشیم. اما در نهایت این عوامل محیطی است که باعث آشکار شدن اختلال خاصی در افراد می گردد. مثلا” کودکی که ناگهان مورد هجوم فردی قرار می گیرد و دچار ترس شده و ممکن است پس از آن دچارلکنت زبان گردد. در واقع می توان چنین گفت ترس و اضطراب و یا به عبارتی احساس ارزیابی منفی از سمت دیگران (شاید همان ترس ناهشیار اولیه لکنت زبان) باعث لکنت زبان و یا تشدید آن می گردد.
دلایل بروز لکنت زبان در کودکان، تاکنون بطور دقیقی روشن نشدهاست. اما لکنت نمیتواند علت واحدی داشته باشد. بلکه همواره معلول علت بدنی، عاطفی، اجتماعی یا ترکیب این عوامل است. بسیاری از افرادی که لکنت زبان دارند دچار بعضی از ناراحتیهای عصبی و ناسازگاریهای اجتماعی هستند. اما تشخیص اینکه آیا اینگونه ناراحتیهای روانی علت لکنت زبان است یا لکنت خود حاصل حالات و فشارهای ناشی از اختلالات روانی است، بسیار مشکل است. در بعضی از مواقع لکنت زبان ممکن است حاصل نارساییها و اختلالات دستگاه عصبی باشد یا در مواردی نیز لکنت زبان از زمان کودکی در اثر بعضی ناهنجاریهای خفیف فیزیولوژیکی پدید میآید.
چه موقع برای درمان به پزشک مراجعه کنیم؟
لکنت زبان به طور معمول در بین کودکان ۲ تا ۵ سال شایع تر است. در بیش تر کودکان، لکنت زبان بخشی از یادگیری صحبت کردن است و به خودی خود بر طرف می شود. با این وجود لکنت زبانی که پایدار است و برطرف نمی شود برای بهبود نیازمند درمان است.
در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
لکنت زبانی که بیش تر از ۶ ماه طول می کشد.
لکنت زبانی که با سایر مشکلات گفتاری و زبانی همراه است.
لکنت زبانی که با افزایش سن کودک بیش تر می شود یا همچنان ادامه می یابد.
لکنت زبانی که با سفت شدن عضلات یا تلاش واضح برای صحبت کردن باشد.
لکنت زبانی که بر روی عملکرد موثر تحصیلی، شغلی و اجتماعی فرد اثر گذار بوده است.
لکنت زبانی که موجب اضطراب و مشکلات از قبیل ترس و اجتناب از شرایطی که مستلزم صحبت کردن است می شود.
لکنت زبانی که در بزرگسالی شروع می شود.
راهکارهایی برای کمک به کودک دچار لکنت زبان
در اینجا به ذکر چند راهکار توسط مراقبین پرداخته ایم:
_علت بررسی شود. اگر علت لکنت یک ترس محیطی یا مشکل عاطفی است، حتما باید عوامل بوجود آورنده آن بررسی و رفع شود.
_از سرزنش پرهیز کنید و با لحن عیب جویانه در مورد لکنتش صحبت نکنید " برای مثال چرا اینطوری حرف می زنی".
_در زمان عصبانیت لکنت کودک بیشتر می شود پس سعی کنید در زمان عصبانیت آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید با توهین و تهدید خشم او را بیشتر نکنید.
_مراقب باشید اطرافیان کودک هرگز به خاطر حرف زدنش او را مسخره نکنند. این کار اعتماد به نفس او را به شدت کاهش داده و مشکل لکنت او را بیشتر می کند.
_استرس های کودک می تواند بروز لکنت زبان را بیشتر کند. بنابراین سعی کنید تا حد ممکن محیط کودک محیط آرام و به دور از تنش و استرس باشد.
_کلام این کودکان ممکن است با دشواری و طولانی تر انجام شود. هرگز بین صحبت های کودک را قطع نکنید و سعی کنید وسط حرفش نپرید.
_سعی کنید به صحبت های کودک توجه کامل داشته باشید. و به دلیل لکنت داشتن حرف هایش را نادیده نگیرید.
_می توانید وقتی کودک در حرف زدنش دچار مشکل می شود، ابتدا با آرامش به حرف هایش گوش دهید. سپس در پاسخ یا تایید او آرام و شمرده حرف زدن کلام خود را الگو قرار دهید.
_از ترساندن، تهدید و تنبیه بدنی کودک به شدت پرهیز شود. این شیوه های تربیتی مشکل او را چند برابر می کند.
_در صورت بهبود نیافتن یا شدت گرفتن مشکل بهتر است کودک را نزد روانشناس یا گفتاردرمانگر ببرید. گاهی مشکل در اثر اضطراب و ترس عمیق در کودک ایجاد می شود که در این صورت حل ریشه ای مشکل با کمک مشاوره کودک ممکن است ضرورت داشته باشد.
مقابله و پشتیبانی لکنت زبان
اگر کودک شما لکنت زبان دارد، این راهکارها می تواند به شما کمک کند:
• با دقت به فرزندتان گوش دهید. ارتباط چشمی را هنگام صحبت کردن برقرار کنید.
• صبر کنید تا فرزند شما کلماتی را که می خواهد بگوید را کامل کند. برای تکمیل جمله یا کمک کردن به آن صحبت کودک را قطع نکنید.
• زمانی در نظر بگیرید که بتوانید با فرزندتان صحبت کنید. هنگام غذا خوردن می تواند فرصت خوبی برای گفت و گو بین شما و کودکتان باشد.
• به آرامی و به روشی مناسب با کودک صحبت کنید. بالطبع، کودک شما اغلب همین کار را انجام می دهد، که ممکن است به کاهش لکنت کمک کند.
• همه افراد خانواده خود را تشویق کنید که شنونده خوبی باشند و به نوبه خود با کودک صحبت کنند.
• فضایی آرام در خانه ایجاد کنید که کودک بتواند راحت صحبت کند.
• کودک می تواند هنگام تنهایی خواندن با صدای بلند را با سرعت آهسته تمرین کند. سپس، هنگامی که آن ها این مهارت را به دست آوردند، می توانند هنگام صحبت با دیگران از این سرعت استفاده کنند.
• روی لکنت فرزند خود تمرکز نکنید. سعی کنید هنگام تعامل روزانه به لکنت توجه نکنید. فرزند خود را در معرض موقعیت هایی قرار ندهید که احساس فشار یا عجله را ایجاد کند.
• به جای انتقاد کردن کودک خود را تشویق کنید. بهتر است به جای اینکه به لکنت کودک توجه زیاد داشته باشید، فرزندتان را به دلیل واضح صحبت کردن تشویق کنید.
• اگر می خواهید حرف های فرزندتان را تصحیح کنید، این کار را به روشی آرام و مثبت انجام دهید.
• برقراری ارتباط با دیگران می تواند برای کودکان، والدین و بزرگسالانی که لکنت دارند مفید باشد بهتر است با افراد دیگری که لکنت دارند، ارتباط برقرار کنید.
آمادگی برای مراجعه به پزشک
احتمالاً ابتدا در مورد لکنت به پزشک متخصص کودک یا پزشک عمومی مراجعه خواهید کرد. سپس پزشک ممکن است شما را به یک گرفتار درمانگر ارجاع دهد.
قبل از قرار ملاقات، لیستی تهیه کنید که شامل موارد زیر باشد:
• اطلاعات پزشکی، از جمله سایر بیماری های جسمی یا روانی
• لیستی از مصرف هر گونه دارو، ویتامین، گیاهان یا سایر مکمل ها از جمله دوزهای مصرفی
• نمونه هایی از کلمات یا صداهای مشکل ساز را یادداشت کنید. ممکن است در صورت امکان ضبط یک قسمت از لکنت زبان به شما کمک کند.
ارتباط کاهش لکنت و خوشحالى
براى کاهش لکنت ، میزان سروتونین بدنتان را بالا ببرید.
تحقیقات نشان داده است با تنظیم سروتونین بدن حداقل باعث میشود تا کاهش لکنت شما به میزان ٣٠٪ کم شود.
سروتونین نوعى انتقال دهنده ى شیمیایى است که هورمون شادى در بدن محسوب مى شود.
سروتونین نوعی هورمون ضد افسردگی و یکی از انواع هورمون های شادی است.
این مادهی شیمیایی انتقالدهندهی مهمی در مغز ماست که گسترهی وسیعی از ابعاد سلامت مانند :
خواب، خلقوخو و….را تحتالشعاع قرار میدهد.
براى بالا بردن سروتونین در بدن به منظور کاهش لکنت چه کارهایى مى توانید انجام دهید؟
روشهایی وجود دارد که به شما کمک میکنند میزان این ماده را در بدن خود افزایش بدهید.
وقتی سروتونین بهمقدار کافی در مغز ترشح بشود، شادتر خواهید بود و احساس بهتری را تجربه خواهید کرد.
از جمله مواردی که به ترشح بیشتر سروتونین کمک میکند:
• -ورزش
• -مصرف بیشتر ویتامین B
• -ماساژ
• -مصرف بیشتر منیزیم(ماهى،موز،حبوبات)
• -آفتاب گرفتن
• -مثبت اندیشى
• -مدیتیشن و یوگا
• -کاهش مصرف قند
• -مصرف ویتامین C(سبزیجات)
• -انجام کارهاى خود مراقبتى
• -دریافت تریپتوفان بیشتر(تخم مرغ،آجیل،گوشت)
تاثیر ماساژ بدن در کاهش لکنت
ماساژ روش خوبی برای خلاص شدن از فشارهاست و به بهتر شدن خلقوخو کمک زیادی میکند.
مطالعات مختلف نشان میدهند که بعد از یک جلسه ماساژ، میزان سروتونین بدن افزایش پیدا میکند. علت این امر کاهش کورتیزول و استرس در بدن است.
هر چقدر میزان کورتیزول در مغز بیشتر باشد، امکان ساخت و ترشح سروتونین کمتر و کمتر میشود.
کورتیزول در واقع هورمون استرس است و شما را از آرامش دور میکند.
دریافت تریپتوفان بیشتر و کاهش لکنت
تریپتوفان نوعی اسیدآمینه است که وجودش برای تولید سروتونین ضروری و مهم است.
افزایش این ماده در رژیم غذاییتان باعث میشود، مقدار ترشح سروتونین در بدن زیاد بشود.
این ماده در گوشت بدون چربی، تخم مرغ و لبنیات یافت میشود.
آجیل و دانهها نیز حاوی مادهی تریپتوفان هستند.
تاثیر مصرف ویتامین B بر کاهش لکنت
همهی انواع ویتامین B برای سلامتی مفید هستند اما برای افزایش ترشح میزان سروتونین و درنتیجه ان کاهش لکنت، ویتامین B6 و ویتامین B12 مناسب است.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف ویتامین B، به درمان افسردگیِ کهنسالان نیز کمک میکند.
دریافت نور خورشید و کاهش لکنت
قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز باعث ترشح سروتونین میشود.
حداقل ۲۰ تا ۳۰ دقیقه را در صبحها یا بعدازظهر، بیرون از منزل باشید. قدم بزنید، پیاده روی کنید و سعی کنید در هوای تازه از نور مستقیم یا غیرمستقیم خورشید بهره ببرید.
تاثیر مصرف بیشتر منیزیم در افزایش ترشح سروتونین
منیزیم در افزایش ترشح سروتونین بسیار مهم است.
بیشتر افراد با کمبود مواد معدنی نظیر منیزیم در بدن خود مواجه هستند.
این ماده فقط باعث افزایش سروتونین نمیشود بلکه به ایجاد تعادل در فشار خون و بهبود عملکرد اعصاب نیز کمک میکند.
منابع منیزیم رامى توان در مواردى همچون سبزیجات با رنگ سبز تیره، ماهی، موز و حبوبات استفاده کنید.
تقویت مثبتاندیشی
اجرای مثبتاندیشی بهمعنای واقعی آن در زندگی باعث میشود تا انتقالدهندههای عصبی بهتر عمل کنند و مادهای مانند سروتونین بیشتر تولید و ترشح بشود.
برای تقویت مثبت اندیشی خود باید بتوانید رویکردهای خود در زندگی را تغییر بدهید.
ببینید که چه کارهایی حس و حال بهتری در شما ایجاد میکنند.
مثلا میتوانید معاشرتهای دلنشین با دیگران را افزایش بدهید، کتاب و مجله بخوانید، تفریحات و سرگرمیهای جالب برای خود تدارک ببینید و… .
کاهش مصرف قند
یکی از نشانههای کمبود سروتونین، میل به مصرف قند است.
زیرا انسولین برای ساخت تعدادی از مؤلفههای سروتونین ضروری است.
متأسفانه بهرغم ضرورت وجود قند برای تولید سروتونین، مصرف بیش از حد آن موجب اثرات منفی بر خلقوخو میشود.
تاثیر مدیتیشن بر کاهش لکنت
مدیتیشن نیز باعث افزایش میزان سروتونین در بدن میشود.
علاوه بر اینها، مدیتیشن به کم شدن اثرات هورمون استرس کمک میکند و در نتیجهی آن شما احساس شادی بیشتری میکنید و ورمهای بدنتان هم کمتر میشود.
نتیجه ورزش کردن نیز افزایش ترشح سروتونین
فواید ورزش را دستکم نگیرید، ورزش خیلی خیلی مهم است.
انجام حرکات ورزشی به ترشح بیشتر سروتونین کمک میکند.
در واقع هر فعالیتی که ضربان قلبتان را بالا ببرد، باعث ترشح بیشتر سروتونین میشود.
پس سعی کنید ورزش کردن را در برنامه روزانهتان قرار بدهید و ورزشهایی را انتخاب کنید که برایتان جذابتر و نشاطآورتر هستند.
مثلا میتوانید ایروبیک در آب، دویدن، استفاده از تردمیل و… را در برنامهی ورزشی خود بگنجانید.
مصرف ویتامین C
شاید نقش ویتامین C مانند ویتامین B در افزایش سروتونین مطرح نباشد اما ویتامین C تا حد زیادی به افزایش روحیه و بهبود خلقوخو کمک میکند.
مطالعات نشان میدهد که ویتامین C خواصی ضدافسردگی دارد.
مصرف ویتامین C به افزایش ترشح سایر مواد شادیآور در بدن نیز کمک میکند.
مثلا با استفاده از این ویتامین میتوان میزان دوپامین و اپینفرین را افزایش داد.
ویتامین C در سبزیجات با برگهای سبز تیره، گوجه فرنگی، پرتقال و فلفل دلمهای به وفور یافت میشود.
یاد گرفتن خودمراقبتی
سعی کنید برای خود زمانی قائل باشید، فشارهای کاریتان را کم کنید و بیشتر به خودتان و سلامتیتان اهمیت بدهید.
خودمراقبتی برای هر فرد معنای مختلفی دارد اما در هر حال تلاش کنید که از خود مراقبت کنید و حواستان به روح و جسمتان باشد.
۱۲ توصیه و راهکار برای درمان لکنت زبان کودکان در خانه :
والدین عزیز دقت داشته باشند که توصیه های ذکر شده به معنای تمام درمان نیست اگرچه رعایت آنها ضروری است اما نباید به انها اکتفا کنید و مراجعه به متخصص و دریافت تمرینات متناسب با وضعیت کودک ضروری است.
۱- نگرانی خود را کم کنید.
نگرانی والدین و تلاش آنها برای رفع این مشکل گفتاری، موجب افزایش حساسیت و نگرانی کودک میشود. این نگرانی سبب آگاهی کودک از گرفتگی زبانش می شود. در صورتی که کودک نسبت به مشکل گفتاری اش حساس شود، مشکلات او در صحبت کردن تشدید پیدا می کند.
قفل ها و گرفتگی صداهای کودک ارادی نیست. با آرامش به حرفهایش گوش کنید.
۲- هنگام صحبت کردن با او تماس چشمی داشته باشید.
تماس چشمی به معنای نگاه کردن به چشمان طرف مقابل است. متاسفانه برخی از والدین بصورت ناخودآگاه پس از وقوع لکنت فرزندشان ، برای اینکه او کمتر خجالت بکشد! به پایین نگاه می کنند.که این خود باعث می شود کودک متوجه مشکلش شود و تصور کند باعث خجالت والدینش شده است. این نکته بسیار مهم است که هنگامی که کودکتان در حال صحبت کردن است کاملا عادی به چشمان او نگاه کنید و حتی اگر لکنت کرد تماس چشمی خود را با او حفظ کنید.
همچنین وقتی فرزندتان می خواهد با شما حرف بزند، به او توجه کامل داشته باشید. کارهای دیگر را کنار بگذارید و برگردید و در هنگام صحبت کردن تماس چشمی را حفظ کنید.
۳- وسط حرفهای کودک نپرید.
برخی از والدین پس از مشاهده لکنت کودک به امید کمک به فرزندشان وسط حرف او می پرند و می خواهند جمله یا کلمه مورد نظر خودشان بگویند. اینکار بشدت اعتماد به نفس کودک را کاهش می دهد و در آینده ترس او را از آن کلمات بیشتر می کند.
بهترین کمکی که می توانید در این شرایط به او کنید این است که صبورانه به حرفهای او گوش بدهید. زمانهایی که لکنت می کنند کاملا عادی رفتار کنید و اجازه بدهید تا در نهایت خودش کلمه را بگوید.
۴- هرگز به او نگویید که چه کار کند تا لکنت نداشته باشد.
تا زمان مراجعه به آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) از هرگونه خود درمانی برای کودک خود پرهیز کنید. عباراتی نظیر یواش حرف بزن ، آهسته تر بگو ، نفس عمیق بکش، آرام تر صحبت کن ، نه تنها کمکی به کودکتان نمی کند بلکه سبب آگاهی کودک از لکنتش و شدیدتر شدن لکنت می شود.
همانطور که در بالا گفتیم لکنت کردن ارادی نیست. کودک در حالیکه قبلا یک کلمه را به خوبی بیان می کرد در زمانهایی به یکباره خود را در تله لکنت می بیند. بنابراین این توصیه کمک کننده نیست.
۵- فعالیتهای غیر گفتاری کودکتان را بیشتر کنید.
متاسفانه پس از وقوع لکنت به مرور کودک اعتماد به نفسش کاهش پیدا می کند. چرا که این مشکل صرفا گفتاری را به تمام مهارتهایش تعمیم می دهد. برای اینکه این تفکر در او شکل نگیرد توصیه می شود در طول دوره درمان فعالیتهای غیر گفتاری نظیر نقاشی کردن ، فوتبال بازی کردن ، بازی های فکری و… را با او بیشتر انجام دهید.
متاسفانه مشاهده شده برخی از والدین به اشتباه در این دوره تکالیف گفتاری بیشتری به کودک می دهند و با وادار کردن فرزند خود به روخوانی های متعدد ، تماس گرفتن با آشنایان به خیال خود با کودک تمرین بیشتری می کنند.
کودک را در فعالیت هایی که به خوبی از عهده آن ها بر می آید شرکت دهید و توانایی های او را تشویق کنید. این فعالیتها می توانند نقاشی کشیدن ، رقصیدن و غیره باشند.
۶- زمانهایی را برای خود و فرزندتان اختصاص دهید.
در خانواده های شلوغ ، جنگ جلب توجه و وقت گرفتن برای صحبت کردن با والدین به شدت بالا است. قطعا فرزندی که سرعت گفتاری بالاتری داشته باشد در این جنگ پیروز است. فرزندی که لکنت دارد به مرور فشار زمان بیشتری احساس می کند و خود را ناتوان می بیند.
ممکن است شما با فرزندتان تنها باشید ولی دائما درگیر کارهای روزمره خود باشید و وقت کمتری را به او اختصاص بدهید در این حالت نیز وقتی فرزندتان با شما صحبت می کند چون زمان کمی برای گفتگو با شما می بیند دائما احساس فشار زمان می کند و چنین می پندارد که باید در کوتاه ترین زمان صحبت هایش را با شما انجام دهد.
به تجربه ما دیده ایم که وقتی والدین زمانهای مشخصی را صرفا به فرزندشان اختصاص می دهند و تمام توجه خود را معطوف به او می کنند به مرور فشار زمان کمتری کودک احساس می کند و لکنت او کمتر می شود.
۷-آهسته و شمرده صحبت کنید.
تحقیقات مختلف ثابت کرده اند که فرد دارای لکنت، زمانی که سرعت گفتاری خود را پایین می آورد میزان وقوع قفل ، تکرار و کشیده گویی کم می شود. یکی از اهداف گفتاردرمانی که در کلینیک یا جلسات آنلاین کاهش سرعت گفتاری است که از طریق تمرینات مشخص به کودک یاد داده می شود.
اما یکی از کارهایی که برای درمان لکنت زبان کودکان در خانه شما می توانید انجام دهید. آرام و شمرده صحبت کردن با اوست. از این طریق کودک به مرور این شیوه گفتاری و حرف زدن را از شما تقلید می کند. فراموش نکنیم که کودکان آینه ای از والدین هستند.
اگر شما با سرعت پایین با او حرف بزنید او نیز در هنگام حرف زدن به مرور سرعت خود را کمتر می کند و این باعث می شود که کمتر لکنت داشته باشد.
۸-هیجان و استرس را در خانه کم کنید.
کودکان در هنگام هیجان و ترس لکنت بیشتری می کنند. حذف عوامل افزایش دهنده هیجان در طول دوره درمان لکنت زبان کودکان ضروری است. این عوامل می تواند موارد زیر باشد :
• فیلم های ترسناک : فیلم های ترسناک و هیجان انگیز باعث افزایش استرس و هیجان فرزندتان می شوند.
• دعوای والدین : یکی از عوامل تشدید گرفتگی زبان اختلافات والدین است. برخی از مواقع اختلاف والدین بسیار اندک است اما کودک بسیار حساس است و بسیار نگران می شود. توصیه می شود اختلافات خود را کم و در مقابل کودک بروز ندهید.
• بازی های گوشی : هر چقدر بتوانید تایم استفاده فرزندتان از گوشی را کم کنید برای او بهتر خواهد بود.
۹-طول جملات خود را در هنگام حرف زدن با او کم کنید.
بیان جملات طولانی برای کودکان سخت است. البته کودکان جملات را از شما یاد می گیرند. زمانیکه جمله ای طولانی بشنوند، تلاش می کنند بعدا همان جمله را تکرار کنند. هر چقدر طول جملات شما کمتر باشد احتمال بروز لکنت زبان نیز کمترمی شود.
والدین بعنوان الگوی گفتاری فرزندتان اگر با جملات با طول کوتاه با او صحبت کنید این الگو به مرور در گفتار کودک نیز دیده می شود.
۱۰- به فرزندتان نشان دهید که مشتاق شنیدن هستید.
می توانید از طریق زبان بدن نشان بدهید که کاملا به حرفهای او گوش می کنید. او باید بداند که شما به معنای حرفهای او و نه شیوه حرف زدن او گوش می دهید. وقتی که صحبت می کند با حفظ تماس چشمی ، لبخند بزنید و مشتاقانه به صحبت هایش گوش کنید. اینکار به فرزند شما کمک می کند تا آرام شود و آهسته تر صحبت کند.
پس از اینکه صحبت اش تمام شد چند ثانیه صبر کنید و اجازه بدهید تا اگر حرفی دارد ادامه بدهد .
۱۱- فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید.
بسیاری از کودکانی که از لکنت خود، آگاهی دارند بخاطر شیوه حرف زدن خود، احساس شرم می کنند. سعی کنید والدین حمایتگر و صبور برای انها باشید. با رفتار خود به او بفهمانید که این فقط یک مشکل گفتاری است.
در کنار او بنشینید دستتان را به دور گردنش ببرید. در لحظاتی که در کنار او هستید می بایست به فرزندتان بفهمانید که شما الان کاملا در اختیار او هستید. دائما به او بگویید که او را بدون هیچ دلیلی دوست دارید.
اگر فرزندتان از لکنت اش اطلاع دارد و در این باره از شما سوالی پرسید. به او بگویید که این مشکل بزرگی نیست و فقط برخی از کلمات را دیرتر می گویی . به او بگویید که ما با هم روی این موضوع کار می کنیم و به کمک گفتار درمانگر این مشکل را بزودی حل می کنیم.
۱۲- از کلمات و جملات ساده و قابل فهم استفاده کنید.
یکی دیگر از تمرینات درمان لکنت زبان در کودکان در خانه ، استفاده از کلمات و جملات ساده و قابل فهم توسط والدین است. بیان کلمات و جملات پیچیده مانند واژگان انگلیسی ، عربی ، کنایه ها و… برای کودک سخت تر است.
تحقیقات مختلف نشان داده اند که کودک دارای لکنت، هر چقدر جملات و کلمات پیچیده تری استفاده کند احتمال بروز لکنت زبان در او بیشتر می شود. شما بعنوان الگوی گفتاری او سعی کنید که کلمات پیچیده و جملات پیچیده کمتری استفاده کنید. اینکار به مرور کمک می کند تا پیچیدگی کلمات و جملات کودک کمتر شود.
راه های درمان لکنت زبان در بزرگسالان
برای درمان لکنت زبان بزرگسالان می توان از روانشناس، گفتار درمانگر و آسیب شناس بافت و ساختار زبان کمک گرفت. ممکن است یک روش یا یک درمان برای فردی مفید و برای فرد دیگر مفید نباشد. درمان لکنت زبان، می تواند باعث بازگشت افراد به دنیا و توانمند کردن آنها شود.
درمان لکنت زبان شاید باعث حذف کامل لکنت زبان نشوند، اما می تواند مهارت هایی برای بهبود و برطرف لکنت زبان به شما آموزش دهد. شما در پایان درمان قادر به صحبت کردن به میزان بیشتر، گسترش ارتباطات و مشارکت کامل در تمام فعالیت های اجتماعی خواهید بود. در ادامه به برخی روش های درمان لکنت زبان در بزرگسالی پرداخته ایم. به یاد داشته باشید که برای درمان در بزرگسالی نیاز به صرف زمان و وقت بیشتری خواهد بود.
سخنرانی درمانی
درمان با سخنرانی به شما آموزش می دهد که چگونه سرعت صحبت کردن خود را کنترل کنید مخصوصا در شرایط و موقعیت هایی که دچار لکنت زبان می شوید. با کمک درمانگر به مرور زمان می توانید لکنت خود را به طور کامل برطرف کنید.
لوازم الکتریکی
چندین وسیله الکترونیکی برای افزایش مهارت کلامی و روان شدن کلام وجود دارد. دستگاه هایی که بازخورد صوتی شما را به تاخیر می اندازد و آن را به شکل تغییر یافته برای خودتان پخش می کند. گویا در حال گوش دادن به سخنرانی فرد دیگری هستید. این روش به شما کمک می کند تا بتوانید مشکلات حرف زدن تان را بهتر درک کنید.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
روش درمانی شناختی رفتاری می تواند به شما کمک کند تا روش ها و الگو های مخرب شناختی و تفکر خود را از بین برده و آن ها را با الگوهای سالم جایگزین کنید. همچنین به شما در حل اختلالات اضطرابی، افزایش اعتماد به نفس و ترمیم خودباوری که با لکنت زبان رابطه دارند نیز کمک می کند. از آن جا که ریشه علائم اضطراب در کودکی است، حضور روانشناس ضروری می باشد.
دارو درمانی
در صورتی که مشکلات روانی و اضطراب ها در حدی باشند که در روند درمان اختلال ایجاد کنند، از درمان های دارویی نیز استفاده خواهد شد. داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی و یا آرامبخش ها از جمله داروهایی هستند که به همراه رواندردمانی استفاده می شوند. به یاد داشته باشید که این داروها تنها برای تسریع درمان بوده و خودشان به تنهایی قادر به از بین بردن لکنت زبان و حتی اضطراب به طور کامل نیستند.
اصلاح سد ها
در روش اصلاح سدها هدف درمان کامل لکنت نیست، اما به مراجع لکنتی کمک می کند که بهتر و راحت تر صحبت کند. این روش با مشارکت در تغییر نگرش و ساختار های ارتباطی ایفای نقش می کند.
درمان کاهش اجتناب
بسیاری از افرادی که لکنت زبان دارند، خود را از بسیاری از مجامعی که دوست دارند محروم می کنند. روان درمانگر به آنها کمک می کند تا خود و مشکلشان را به رسمیت شناخته و به جای اجتناب، حرف بزنند.
تکنیک اصلاحی برای روانی کلام
تکنیک های اصلاحی روانی کلام شامل تمرین برای آهسته صحبت کردن، سخنرانی های طولانی مدت و روایی در محیط تخصصی می باشد. با تمرین این تکنیک ها با درمانگر، مراجع برای انتقال این مهارت ها به محیط بیرونی آماده می شوند.
ارسال نظر درباره این موضوع